Posts in fredagsfint

Fredagsfint: Searching for Sugar Man

searchingforsugarman2

Jeg synes dokumentarer er særdeles stas og akkurat denne hadde jeg virkelig gledet meg til å se. Oscarvinner og alt mulig annet vinner og høye terningkast, og jeg ble ikke skuffet! Det er en sånn historie som er for god til å være sann, men sann er den og den er godt fortalt. Searching for Sugar Man handler om den amerikansk-meksikanske artisten Rodriguez som laget fantastisk musikk, som omtrent ikke solgte ei plate i USA, og som ble lydsporet til en hel generasjon i Sør-Afrika. Regissøren Malik Bendejelloul jobber i SVT til daglig, men jeg håper (og tror) at dette virkelig ikke blir hans siste dokumentar.

Deler av filmen er forøvrig filmet med en iPhone-app etter at de gikk tom for film til 8 mm kameraet. Jeg la ikke merke til det underveis, men det kan ha vært fordi jeg var så oppslukt i filmen og historien.

Jeg hører mye på musikk, og en av mine faste kilder til nytt og spennende på spillelista er film og teve. Shazam er alltid innenfor rekkevidde (og det må forøvrig være den tregeste appen som er å få på iPhone, den starter jo ALDRI). Amerikanske teveserier er flinke til å bruke musikk og flinke til å plukke opp artister rett før de slår gjennom. Bon Iver hørte jeg for første gang i en episode av House, og det var lenge før han ble all the rage her i nabolaget. Heldigvis for meg (og dere) ligger alle platene til Rodriguez i Wimp, og jeg kan fortelle at det også er et fint soundtrack til hjemmesidefikling.

(Man on Wire som posteren viser seg fram med er også verdt å se.)

Lørdagsfint.

To ukers fredagsfint har blitt oversett til fordel for eksamen og andre unødvendige onder, så derfor tar jeg igjen med noe ekstra fint på en lørdag. Det lørdagsfine kunne handlet om hvor fint det er å sitte i sola med flunkende nytt kryssord og vite at det er første dag i en lang sommerferie. Det kunne også handlet om hvor fint det er å ha kaffemaskinkaffe i årets sommerkopp. I stedet skal det handle om at det er ganske fint å gi blod.

Vi har litt knapt med blodgivere her i landet, noe som særlig merkes på sommeren når de trofaste er på ferie. Planlagte operasjoner utsettes fordi blodbankene har mer enn nok med å opprettholde beredskapslagrene. Det kan gå med så mye som 200 poser blod i løpet av en operasjon, noe som tilsvarer årsproduksjonen fra 50 blodgivere. I tillegg til ved operasjoner trengs også blod for kreftpasienter, brannskader, fødsler og i forbindelse med blødersykdommer. Derfor bør alle ta turen innom giblod.no hvor det går an å både lese om hvem som kan gi blod og ikke minst registrere seg for å bli et relativt godt menneske.

Å gi blod på vanlig vis tar ikke veldig lang tid og gjør heller ikke vondt. Selvfølgelig kjenner du stikket, men det at nåla sitter i arma mens posen fylles merkes ikke. Du får kjeks mens du venter og drikke underveis og en premie etterpå, og det hele tar en drøy halvtime. Her i Trondheim er en av premiene mummikopper, og bare det i seg selv er grunn god nok til å gi synes semimaterialister som meg. Vil du ikke ha premie kan du gi pengene til Barneklinikken, men det får da være grenser for hvor godt menneske man skal være.

Har du samlet blodgiver-xp ei stund kan du også levle opp til å gi plasma eller blodplater. Jeg gir plasma, noe som tar litt lenger tid, men som visstnok tilsvarer litt lett bloddoping i effekt. Dagens ryddesjau blir dermed unnagjort på null komma svisj etter en tur innom blodbanken.

Såh, gi blod!

Donate your blood!

Fredagsfint uke 20

Jeg kan ikke forstå annet enn at det er noe feil med markerne mine, for det går absolutt ikke an å tegne sånn med dem.

Via Elsa Billgren

There must be something wrong with my markers because I can’t seem to make them do this.