Posts in mat

Linse- og kikertsalat med tahinidressing


Jeg øver meg på å lage middagstilbehør som ikke er ris eller potet eller pasta, fordi jeg er litt lei av nettopp ris eller potet eller pasta. Denne oppskriften kommer fra Smitten Kitchen, og er tilpasset undertegnedes manglende evne til å følge oppskrift og noen manglende ingredienser.

2 porsjoner som eneste tilbehør, 3-4 porsjoner hvis man har ris eller potet eller pasta i tillegg.

1. Kok linser:

1 drøy dl grønne linser
2 fedd hvitløk delt på langs
3 dl vann
Litt salt
(salvie – jeg hadde ikke så jeg skal ikke uttale meg om effekten på det endelige resultatet)

Kok opp og la småputre i ca 30 minutter til linsene er møre. Fyll på mer vann underveis hvis det trengs. Napp ut hvitløken og la avkjøle seg litt.

Mens linsene koker gjør du ferdig resten.

2. Mariner rødløken:

1 liten rødløk i tynne halvmåner
Saften av 1/2 sitron

Rufse til halvmånene slik at alle bitene er hver for seg (om det ga noen mening) og skvis over sitronsaft. Sitronen tar nuven av den skarpeste løksmaken og dette kan bare stå og godgjøre seg til resten er ferdig.

3. Bland dressing:

Saften av en 1/2 sitron
1 – 2 ss tahini (lag selv eller kjøp ferdig)
1 fedd hvitløk, knust med salt eller presset
2 ss olivenolje
smak til med salt, malt spisskummen og malte korianderfrø

Bland alt sammen. Den originale oppskrifta sier hele krydder som man rister og maler selv, men jeg hadde bare ferdigmalt variant og jeg brukte litt garam masala i stedet for de korianderfrøene jeg ikke hadde. Fungerte som fjell det også

4. Bland alt sammen sammen:

1 boks hermetiske kikerter
1 neve hakket fersk koriander/persille/blandings
Linsene
Rødløken
Litt olivenolje
Dressing etter smak (jeg brukte en drøy ss og hadde ekstra ved siden av)

Den originale oppskriften legger også til et par ss smuldret fetaost og litt ristede sesamfrø. Jeg hadde ingen av delene, men skal helt klart prøve med begge neste gang. Jeg ser egentlig for meg at dette er godt til det meste. Kylling, laks eller koteletter av ulikt opphav for eksempel.

 

Langpannespeltbrød

I dag har jeg bakt brød, bortsett fra at det er en løgn for jeg bakte i går. I dag har jeg bare skrevet på en artikkel om lyddesign, men det høres så mye finere ut å bruke søndagen til å bake brød. Lyddesign ganske interessant tema, men det er litt kjipt å sitte å skrive om sånt på nettopp søndager så derfor er jeg veldig glad for å ha nesten-nybakt brød med nugatti tilgjengelig. Nugatti er kanskje den beste motivasjonen som finnes for å bake brød. På mine eldre dager er jeg blitt ganske lat, og i stedet for å bake brød som ser ut som brød og som må skjæres i skiver baker jeg nå langpannebrød hvor bitene bare brekkes fra hverandre.

Oppskriften jeg bruker kommer fra Trines matblogg, men jeg har endret bittelitt på den.

Du trenger:

3 dl H-melk
en solid dæsj kefir eller annen kulturmelk
4,5 dl vann + 1 dl til gjærvekking
50 g fersk gjær
en drøy ts salt
2 ss mørk sirup, brødsirup eller honning
et par håndfuller sesamfrø
ca 1 kg sammalt spelt
ca 600 g siktet spelt
litt flaksalt til å strø på toppen

Sånn gjør du:

1. Ha sirupen i en kopp, rør ut med litt varmt vann og juster med mer vann til blandinga får fingertemperatur (ca 1 dl til sammen). Smuldre gjæra i koppen og rør til du er sikker på at alt er oppløst. La stå mens du tempererer vann og melk og legg fornøyd merke til hvordan gjæra skummer og koser seg (pass på at den ikke overdriver og sprer seg over hele benken).

2. Kok opp 3 dl av vannet og bland med resten av (kald)vannet og melka og sjekk at blandinga blir fingervarm. Ha oppi et par håndfuller med sesamfrø og salt og bland i den lysvåkne gjæra.

3. Rør inn det grove speltmelet og bland i siktet spelt til deigen er sånn passelig klissete (oppgitt mengde er veldig ca). Deigen skal ikke knas noe, bare skuffes ut i langpanna så den skal ikke være like tørr som tradisjonell knadeig.

4. Klask deigen oppi en bakepapirkledt langpanneform. Klem utover med hendene eller en slikkepott og strø litt flaksalt og sesamfrø over. La heve i ca 45 minutter. Rut opp til passelig store biter og la heve i enda 45.

5. Stek på 210 grader vanlig eller 190 grader med varmluft nederst i ovnen i ca 25 minutter, eller til brødet ser sånn passelig ferdig ut på toppen.

6. La avkjøle seg litt og spis med ekte smør og nugatti. Eller brunost og smør eller bare smør. Men smør altså, ikke hæslig margarin.

Jeg pleier å bryte det opp og fryse ned og så tar jeg opp et par biter hver morgen og stapper i sekken. Rund lunsjtid har de tinet perfekt og smaker akkurat som ferskt brød. Speltmel kunne i en liten periode sole seg i supermelglansen. Etterhvert har det kommet fram at det er ikke akkurat et vidundermel som kurerer alt fra hemoroider til røkebein, men det inneholder vitaminer og mineraler enn moderne hvete. Jeg bruker det fordi jeg er veldig glad i smaken og synes at brødene blir så vellykkede. Det egner seg også for sånne som rører sammen deig for hånd fordi spelt tåler ikke overdreven elting. Vinn-vinn med andre ord.

Brigadeiro.

Brigadeiro er brasilianske sjokoladetrøfler, og står ganske høyt opp på lista over nyttige ting jeg har lært på utenlandseventyr. De minner litt om de mørkebrune toffeegreiene man får i smågodthylla, bare at de smaker godt og ikke transfett.

Du trenger:

1 boks (397 g) søt kondensert melk (NB, denne er veldig søt og klissen og er ikke det samme som Vikingmelk, sistnevnte kan oversettes som evaporated milk)
3-4 ss kakao av god kvalitet
1 ss smør

Sjokoladestrø til å rulle i.

Bland de tre ingrediensene i en kasserolle og kok opp på medium/svak varme mens du rører. La småkoke til det blir en tjukk masse som slipper bunnen av kasserollen. La avkjøle til romtemperatur (eventuelt juks litt og sett i kjøleskapet ei stund). Den blir ganske mye fastere i fisken når den blir kald.

Rull til kuler og rull i strøssel/kakao/kokos. Smør hendene med, eh, smør hvis rulleprosessen blir for klissete.

Personlig synes jeg at Regia bake og drikkekakao er kjedelige greier. De lukter litt rart og smaker litt tamt. Lenge trodde jeg at det var vanlig at kakao ikke lukter sjokolade, men etter at jeg kjøpte min første boks med kvalitetskakao har jeg innsett at skikkelig kakao lukter sjokolade, mye sjokolade. Green & Black’s lager veldig gode sjokoladeprodukter, og er å få på de fleste helsekostsjapper. De er en del dyrere i Norge enn hva de er her i Storbritannia så jeg pleier å hamstre når jeg er her på ferie.

(men Norge har det beste smøret så der er det omvendt)

Den oppmerksomme leser har kanskje lagt merke til at det er bilde av ei brødskive på strøsselpakken. Det er fordi dette ikke er kakestrøssel, men heller pålegg. I alle fall om man er nederlandsk. Jeg fikk en hel pakke av nederlandsutvekslede Hanne som var på besøk, så selv om litt gikk med til å pynte brigadeiraoen så har jeg nok igjen til å prøve på loffskive. Skeptisk.

Fiskegrateng

Fiskegrateng er blant det beste som finnes her i denne verden, og selv om det er litt arbeid å lage så er det aldeles ikke vanskelig. Spesielt ikke denne versjonen med en dæsj juks og fiks. I tradisjonelle oppskrifter skal eggehviter piskes til den store gullmedalje, men jeg synes at hele egg rett i hvitsausen gir like godt resultat. Forøvrig så er denne oppskriften ønsket av Tore, som har en matblogg han burde oppdatere oftere ;)

Gir omtrent 2 liter ferdig fiskegrateng.

Hva:

Hvit saus:
1 liter helmelk
3 ss godt smør
6 ss hvetemel
salt, hvit pepper og muskatnøtt

500 g hvit fisk (torsk, sei, pangasius (den kjedligste fisken i verden))
150 g makaroni (NB! ikke snarkokt)
2 egg

En håndfull ritzkjeks.

Hvordan (multitasking er mulig):

1. Sett stekeovnen på 200 grader.

2. Kok makaronien til nærmer seg al dente. Ha den i en stor bolle og rør i litt smør sånn at den ikke klistrer seg sammen til en diger klump.

3. Lag hvit saus. Smelt smøret, bland i melet og tilsett melken, 1/3 i hver omgang. Rør klumpfri og la koke opp mellom hver melketilsetning. Smak til med salt, hvit pepper og muskatnøtt.

4. Bland makaronien (hold tilbake noe av makaronien hvis det ser ut til at det blir enormt mye, jeg pleier å blande inn sånn passe mye og vet egentlig ikke helt hvor mye dette faktisk er) og hvitsausen, og rør inn eggene.

5. Skjær fisken i terninger og trekk i 5 minutter. Bland fisken i eggemakaroniblandingen. Blandingen skal være ganske supppete for den tørker overraskende mye underveis.

6. Ha i en passelig stor ildfast form, strø knuste ritzkjeks på toppen og stek i midten av ovnen i 45 – 50 minutter. Følg med ritzkjeksene underveis, ser de ut til å bli veldig brune veldig tidlig så dekk til med aluminiumsfolie.

Egner seg veldig fint for frysing og blir minst like god neste gang du varmer den opp. Gjør som med butikkgratengen og sett på 200 grader, rett fra fryseren, i en liten time, gjerne med folie på sånn at den ikke brenner seg.

Server med et valgfritt utvalg av poteter, revet gulrot, sprøstrekt bacon, smilende egg og smeltet smør.

Hjemmelaget rekesalat

Etter at de nyinnkjøpte nærfiltrene dukket opp i postkassa kan jeg nå presentere nærbilder av reker her på bloggen. Grunnen til at det er akkurat reker jeg tester filtrene på er at jeg sekunder i forveien hadde laget ferdig en porsjon med deilig rekesalat. Jeg har arbeidshelg, og arbeidshelger blir litt bedre med luksuspålegg til lunsj.

Lenge var rekesalat for meg noe guffent og foruroligende rosa man fikk kjøpt på butikken, men etter at min onkel introduserte den hjemmelagede varianten til jul for en del år siden har det blitt fast inventar i kjøleskapet på denne tiden av året. Gjerne i flere omganger. Denne oppskriften er ganske omtrentlig og gir† en passelig singelporsjon med rekehimmel.

Rekesalat:
150 – 200 g reker, krepsehaler eller begge deler.
En stangselleripinne
3-4 paprikaringer
3-4 cm purreløk
1/2 chili (uten frø)
2 ss lettrømme
2 ss majones
En liten dæsj tabasco.

Tøm av eventuell lake på rekene og tørk dem god med kjøkkenpapir. Skjær stangselleri i biter, purreløk i halve biter og finhakk paprika og chili. Chilien er valgfri, men gjør salaten litt ekstra spenstig.

Bland rømme, majones og noen dråper tabasco. Tabascoen er ikke ment til å gjøre salaten sterk, den skal bare gi en rund og fin peppersmak. Har du ikke tabasco fungerer det helt greit med litt hvit pepper også.

Bland det hele sammen. Rekesalaten skal være forholdsviss “tørr” så det er bedre å begynne med litt for lite majorømme enn litt for mye. Når den får stå litt vil den uansett bli litt mer rennende av en eller annen mystisk kjemisk grunn. Kan oppbevares i tett beholder i kjøleskap i 4-5 dager.